Εκτέλεση
Για τη νηστίσιμη σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο,
- Advertisement -
συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά. Στη συνέχεια για τη σπανακόπιτα νηστίσιμη,
- βάζουμε σε τηγάνι 3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, με το ξερό κρεμμύδι και τα πράσα να μαραθούν για 15′, σε μέτρια φωτιά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, σε σουρωτήρι.
- Τα ψιλοκόβουμε σε λεκάνη και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι.
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν για 15-20΄, να βγάλουν τα υγρά τους.
- Έπειτα, τα σφίγγουμε στις παλάμες μας, να μαραθούν και ν’ αποβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, προκειμένου να μειωθεί η γέμιση στο μισό.
- Προσθέτουμε το τριμμένο πιπέρι και το σιμιγδάλι (ψιλό ή χοντρό, ό,τι έχετε).
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 40 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, το καθένα χωριστά.
- Στρώνουμε το 4ο φύλλο τσαλακωμένο.
- Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα, ραντίζοντάς τα ένα-ένα με ελαιόλαδο.
- Στρίβουμε τις άκρες των φύλλων.
- Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο νερό και λίγο λάδι.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180 βαθμούς C για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει η πίτα καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Ένα μυστικό
- Όσο πιο στεγνή είναι η γέμισή μας, τόσο πιο κριτσανιστά θα είναι τα φύλλα της σπανακόπιτας.