18.5 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Σπιτική και αφράτη λαγάνα

Συστατικά για την σπιτική και αφράτη λαγάνα

  • 700γρ αλεύρι σκληρό
  • 500 ml νερό
  • 18 γρ ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
  • 40 γρ ζάχαρη
  • 15 γρ αλάτι
  • 50 γρ αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο

Για το πασπάλισμα

  • 200 γρ σουσάμι αποφλοιωμένο
  • 1κ.σ ζάχαρη
  • 80 ml ζεστό νερό

Η συνταγή για την σπιτική και αφράτη λαγάνα

 

- Advertisement -
  1. Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γρ), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη).
  2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.
  4. Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
  5. Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά.
  6. Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά.
  7. Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι.
  8. Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.
  9. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 50 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
  10. Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τα 50 γρ αλεύρι στον πάγκο μας.
  11. Αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο. Διπλώνουμε συνεχώς από έξω προς τα μέσα, το αλεύρι δεν θέλουμε να το πάρει όλο.
  12. Διπλώνουμε για 2 λεπτά και όσο αλεύρι πάρει ώστε εξωτερικά το ζυμάρι να μην κολλάει, εσωτερικά αν κολλάει δεν μας πειράζει, έτσι πρέπει.
  13. Κόβουμε το ζυμάρι στα 2 και κάνουμε το ίδιο με την κάθε μπάλα ζυμαριού χωρίς να προσθέσουμε έξτρα αλεύρι στον πάγκο, χρησιμοποιούμε μόνο την αρχική ποσότητα αλευριού.
  14. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο, ακουμπάμε πάνω το ένα ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα μας και στη συνέχεια με έναν πλάστη (προσοχή μην βάλετε στην λαδόκολλα αλεύρι, θέλουμε να κολλάει πάνω στην λαδόκολλα το ζυμάρι).
  15. Μεταφέρουμε σε ένα πολύ ρηχό ταψί ή ακόμη και σε λαμαρίνα την λαδόκολλα με την λαγάνα και πατάμε με τα δάχτυλά μας παντού ώστε να απλωθεί αλλά και να αφήσει σημάδια από τα δάχτυλά μας.
  16. Συνεχίζουμε με το άλλο ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και μεταφέρουμε σε δεύτερο ταψί.
  17. Έπειτα ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την ζάχαρη και με ένα πινέλο περνάμε και τις δυο λαγάνες, αυτό μας δίνει ωραίο χρώμα στο ψωμί μας.
  18. Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι.
  19. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
  20. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα ή στο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
  21. Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτες κουζίνας.

petros-syrigos.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ