16.4 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Τέλεια γλυκά και πολύ αγαπημένα νηστίσιμα ροξάκια

ΥΛΙΚΑ
ΔΟΣΗ ΓΙΑ 9 ΡΟΞ
250-270 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 κγλ φουσκωτό ξηρή μαγιά (1/2 φακελλάκι)
½ κγλ μπέϊκινγκ πάουντερ
1 κσ ζάχαρη
125 ML ζεστό νερό ( ή 60 ML ζεστό νερό για τη μαγιά και 65 ML χυμό πορτοκαλιού)
125 ML σπορέλαιο
1 βανίλια
1 κγλ ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 κγλ κακάο
1 κγλ καυτό νερό
½ κγλ κανέλλα
μια τσιμπιά γαρύφαλλο

- Advertisement -

ΣΙΡΟΠΙ:
300 γρ ζάχαρη-375 μλ νερό- 1 κσ γλυκόζη- ½ κγλ χυμός λεμονιού , βρασμένα 8 λεπτά.

Εκτέλεση
Σε μπολ διαλύω τη μαγιά στο ζεστό νερό μαζί με την κουταλιά ζάχαρης.Το νερό το δοκιμάζω στα χείλη να μή με καίει.Αφήνω 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.Προσθέτω το σπορέλαιο, το ξύσμα, τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού, εφόσον βάλω.
Ανακατεύω μέσα στο αλεύρι το μπέϊκινγκ.

Κρατώ στην άκρη 2 κουταλιές αλεύρι και προσθέτω το υπόλοιπο στο μπολ με τα υγρά υλικά. Ζυμώνω 2-3 λεπτά μια ζύμη αφράτη. Κόβω τη μισή, τη βάζω σε ένα βαθύ πιάτο, της προσθέτω τις 2 κουταλιές αλεύρι που είχα κρατήσει στην άκρη και ζυμώνω γρήγορα μια ομοιογενή ζύμη.

Στην υπόλοιπη μισή ζύμη προσθέτω το κακάο, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το κουταλάκι καυτού νερού.Ζυμώνω μια σοκολατένια ζύμη.
Στον πάγκο ανοίγω την άσπρη ζύμη σε μακρόστενο σχήμα, να έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό και μήκος 27 εκατοστά.

Τοποθετώ στο κέντρο του το ρολό που έχω πλάσει με την καφέ ζύμη. Δημιουργώ έτσι ένα ρολό που φροντίζω να κλείνει καλά.Κόβω σε κομμάτια πάχους 3 εκατοστών που τα πατάω με την παλάμη να γίνουν πιό λεπτά και στρογγυλά.
Αραδιάζω σε ταψάκι ντυμένο με λαδόκολλα , σκεπάζω με πετσέτα και αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, περίπου 45 λεπτά.

Προθερμαίνω το φούρνο και ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα γύρω στα 22-25 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
Ωστόσο έχω βάλει σε κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι, το βράζω 8 λεπτά και το διατηρώ ζεστό. Σιροπιάζω καυτά ροξάκια με ζεστό σιρόπι που τους το ρίχνω με το κουτάλι.

Μετά από 10 λεπτά τα γυρίζω προσεχτικά να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά. Συνηθίζω να τα αφήνω στον ακόμη ζεστό φούρνο για να τραβήξουν πλήρως το σιρόπι.Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο και όσο στέκονται γίνονται καλύτερα!

xrysessyntages.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ