14.9 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΣ (Χρήστος Θεοφίλου) [Ο Έλληνας Ηρακλής του 20ου αιώνος] άρθρο

Του Κων/νου Β. Παυλάκου,
π. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων

- Advertisement -

 

Πρόκειται για το παλληκαράκι που γεννήθηκε στο Κουτσοπόδι του Άργους το 1897 (ο πιο μικρός από τα 13 αδέλφια του), που σε ηλικία 14 ετών έφυγε για την Αμερική, αφήνοντας το χωριό του (που απέχει περί τα 8 χιλιόμετρα βόρεια του Άργους), όπου έβοσκε τα δέκα πρόβατα και τα πέντε γελάδια της οικογένειας.

Στην Αμερική για βιοπορισμό εργάστηκε σε διάφορες δουλειές, όπως αχθοφόρος, οικοδόμος, λαντζέρης (έπλενε πιάτα), καμαρότος (θαλαμηπόλος σε πλοίο), μοντέλο για ζωγράφους και φωτογράφους κ.α. Παράλληλα επιδόθηκε στα αγωνίσματα ελεύθερης πάλης, όπου και διακρίθηκε.

Προικισμένος εκ φύσεως με σημαντική δύναμη αλλά και άρτια τεχνικά καταρτισμένος είχε καταστεί το ίνδαλμα των φιλάθλων. Οι αγώνες του προσείλκυαν πολλούς οπαδούς και η φήμη του μεγάλωσε γρήγορα. Στη συνέχεια, και αφού κέρδισε κάποια δημοτικότητα, ο Χρήστος Θεοφίλου άλλαξε το όνομά του σε Τζιμ Λόντος (προσωνύμιο που πήρε έπειτα από μια νίκη του στην αρένα London, δηλ. Λονδίνο). Σπάνιας αντοχής είχε δώσει μεγάλη σειρά αγώνων ασυνήθους αριθμού στην Αμερική, Ευρώπη, Αφρική (Αίγυπτο) και Αυστραλία. Αγωνίστηκε συνολικά σε 32 διαφορετικές χώρες.

ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΛΑΙΣΤΗΣ

 

Έδωσε περισσότερους από 2.500 αγώνες και ηττήθηκε σε λιγότερους από δέκα!

Συνδύαζε τη σωματική ρώμη με την τεχνική της πάλης. Έγινε ταχύτατα γνωστός για το λεγόμενο «αεροπλανικό κόλπο».

Το αεροπλανικό κόλπο.

Ο Λόντος, επειδή ήταν σχετικά κοντός (1.68 μ) με δυνατά πόδια και εξαιρετικά γυμνασμένος, μπορούσε να σηκώσει πολύ πιο βαρείς αντιπάλους ψηλά, πάνω από το κεφάλι του, και αφού τους στριφογυρίσει, να τους πετάξει στο ταπί. Συνέστρεφε, δηλαδή, και αιωρούσε τον αντίπαλό του προτού τον ρίψει στο δάπεδο του ρινγκ ηττημένο. Δεν εκβίαζε ποτέ το κόλπο. Περίμενε με υπομονή να πάρει τη λάθος στάση ο αντίπαλός του και να κουραστεί. Έτσι εξουδετέρωνε τους αντιπάλους του.

ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΥ

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Δόξασε την Ελλάδα, κυρίως στην Αμερική, όπου όλοι μιλούσαν για τον Έλληνα Ηρακλή, την ελληνική θύελλα που κατέβαλε τους ήρωες του αμερικανικού ριγκ  Σίκατ, Ζμπίνσκο, Σόνεμπερκγ, Στάλισλαβ και τον στραγγαλιστή Λιούις.

Παρότι ήταν μόλις 1.68 μ. και δεν ζύγιζε πάνω από 90 κιλά (88 κιλά) διέπρεπε στα βαρέα βάρη. Έγραφε ο Τύπος: «Έχει φοβερή δύναμη, κυκλώπειο στήθος, ηράκλειους μηρούς και σβελτάδα αιλουροειδούς». Έδωσε πολλούς αγώνες με μεγαθήρια και τους κέρδισε όλους με το αεροπλανικό κόλπο του, όπως κέρδιζε και το χρήμα.

Επιτυχίες που τον ανέβασαν στον κολοφώνα της πάλης. Το 1926 αναδεικνύεται ισόπαλος με τον Μπράουνινγκ και δεν καταφέρνει να του πάρει τον παγκόσμιο τίτλο. Στη συνέχεια ο Μπράουνινγκ έχασε τον τίτλο από τον Λιούις και ορίζεται αγώνας Λόντου – Λιούις. Το 1927 στον αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο με τον Λιούις, ο Λιούις δεν εμφανίζεται. Ορίζεται προθεσμία ενός μηνός για την τέλεση του αγώνα και μετά την παρέλευσή της ο Λόντος ανακηρύσσεται επίσημα πρωταθλητής κόσμου.

                   Ο ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΩΝΑ ΠΑΛΗΣ

Στις 6 Ιουνίου 1930 προκάλεσε σε αγώνα στην Αμερική τον τότε παγκόσμιο πρωτοπαλαιστή Ντίκ Σίκατ, τον οποίον και κατενίκησε λαμβάνοντας ταυτόχρονα τον τίτλο του παγκόσμιου πρωτοπαλαιστή βαρέων βαρών της National Wrestling Association  [Eθνικής Oμοσπονδίας Πάλης]. Το 1931 παλεύοντας σε 140 αγώνες κέρδισε 1.500,000 δολάρια, ποσό αστρονομικό για τα τότε δεδομένα και έγινε ο πιο πλούσιος αθλητής της εποχής του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στις 10 Αυγ. 1937 ενίκησε στο Παρίσι τον διεκδικητή του τίτλου Πολωνό Ζμπίσκο.

Στις 18 Νοεμβρ. 1938 αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών λαμβάνοντας την περίφημη χρυσή και αδαμαντοποίκιλτη  ζώνη. Διετήρησε τον τίτλο του ως το 1946, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ

Από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα οι εφημερίδες δείχνουν ότι οι Έλληνες τον λάτρευαν. Οι αγώνες του στην Ελλάδα προσείλκυσαν δεκάδες χιλιάδες θεατές, καθιστώντας τον ζωντανό θρύλο της εποχής.

Α) Τον Νοέμβριο του 1928 επισκέφθηκε την Ελλάδα και οργάνωσε αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο αντιμετωπίζοντας τον αήττητο ως τότε Πολωνοαμερικανό πρωταθλητή Ευρώπης Ζμπίσκο, τον οποίον και ενίκησε.

Αυτόν τον αγώνα πάλης οργάνωσε η εφημερίδα «Η Αθλητική» και επίτιμοι συνδιοργανωτές ήταν ο Υπουργός Παιδείας, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Πολωνίας, η Ολυμπιακή Επιτροπή, ο ΣΕΓΑΣ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.α.  Ο αγώνας αναβλήθηκε δύο φορές, την πρώτη επειδή ο Λόντος ασθένησε από δάγκειο πυρετό (λοιμώδης νόσος που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, εξάνθημα και μεγάλη εξάντληση δυνάμεων· μεταδίδεται με τσίμπημα ορισμένων ειδών κουνουπιών) και τη δεύτερη λόγω κακοκαιρίας. Τελικά πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρ. 1928 με διαιτητή τον παλιό Ολυμπιονίκη Δημήτρη Τόφαλο (της άρσης βαρών).

Β) Όταν έχτισε το γήπεδο του Πανιωνίου

Το 1933 επανήλθε στην Ελλάδα και αγωνίστηκε και πάλι στο Παναθηναϊκό Στάδιο αντιμετωπίζοντας νικηφόρα τον Ρωσοπολωνό γίγαντα Κόλα Κβαριάνι, σε ένα αγώνα που διοργάνωσε ο Πανιώνιος, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Σταδίου Νέας Σμύρνης.

Ο Έλληνας παλαιστής νικά. Το κοινό παραληρεί από φρενίτιδα χαράς. «Είναι ο Ηρακλής!» φωνάζουν οι θεατές. Εκείνος, συγκινημένος, κατάφερε να ψιθυρίσει «ευχαριστώ»…

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Μετά τη συνταξιοδότησή του αφιέρωσε τη ζωή του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, κυρίως για την περίθαλψη και προστασία ορφανών Ελληνόπουλων, θυμάτων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

1956: Από συνεστίαση κατά την επίσκεψή του στο Άργος

 

ΤΙΜΗΘΗΚΕ

Λόγω της συνεχούς φιλανθρωπικής του δράσης ο Έλληνας παλαιστής τιμήθηκε τόσο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, όσο και από τον βασιλιά της Ελλάδος Παύλο.

ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΣ ΜΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ, ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

ΓΑΜΟΣ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΘΑΝΑΤΟΣ

Λίγα χρόνια πριν από την επίσημη συνταξιοδότησή του ο Τζιμ Λόντος παντρεύτηκε την Άρβα Ρόκγουάιτ με την οποία απέκτησε τρείς κόρες: την Νταϊάνα, τη Δήμητρα και τη Χριστίνα. Άφησε πάρα πολλά χρήματα στις τρεις θυγατέρες του και μια φάρμα στο Εσκοντίνο της Καλιφόρνιας, όπου και απέθανε τον Αύγουστο του 1975. Ένας αθάνατος είχε πεθάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΜ ΠΑΠΑΣ

Στις 25 Μαΐου του 1966, ο Τζιμ Λόντος συμμετείχε σε φιλικό γεύμα, σε αθηναϊκή ταβέρνα, με έναν άλλον Έλληνα που διακρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Τομ Πάπας. Ο Τομ Πάπας, με φιλόδοξες επενδύσεις στον τομέα των πετρελαιοειδών, ήταν ο ισχυρότερος, αλλά ο θρυλικός παλαιστής, τον οποίον όλα τα παιδιά της μεταπολεμικής εποχής εθαύμαζαν, ήταν δημοφιλέστερος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Συγκέντρωνε μαζί τόσα προσόντα: Αγαλματένιο σώμα, αρρενωπό πρόσωπο, ηράκλεια δύναμη, ευκινησία αιλουροειδούς, δεξιοτεχνία μεγάλου επαγγελματία, πανουργία, θεαματικότητα που μπορούσε να ξυπνήσει και να συναρπάσει τα πλήθη.

Έγινε γνωστός ως ο «Χρυσός Έλληνας» λόγω των επιτευγμάτων του.

Έγινε ζάπλουτος, γιατί τα κέρδη του από τους αγώνες, τα οποία ήταν τεράστια, δεν τα είχε κάνει μετοχές, που θα χάνονταν με το οικονομικό κραχ. Ποτέ όμως δεν έκανε επίδειξη του πλούτου του, γιατί ήταν «σφιχτός» και κλεισμένος πάντοτε στον εαυτό του.

Το όνομά του έγινε θρύλος στην Ελλάδα. Στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60 σχεδόν σε όλη την Ελλάδα όταν ήθελαν να χαρακτηρίσουν ένα άτομο δυνατό, τον αποκαλούσαν «Τσιμπλόντο» σε παραφθορά του ονόματός του.

Μεγαλούργησε με τη δύναμη των μπράτσων, τη σβελτάδα και την εξυπνάδα του.

Οι νίκες του έκαναν τον απανταχού της γης Ελληνισμό υπερήφανο.

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές στην ιστορία.

       Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΛΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΣΚΟΝΤΙΝΟ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ

 

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Για τη μεγάλη νίκη του Τζιμ Λόντου επί του Ρωσοπολωνού γίγαντα Κοβριάνι το 1933 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο μεγάλος του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης έγραψε και ηχογράφησε ένα τραγούδι σε ρυθμό ζεϊμπέκικο:

«Παρ’την αιμοβορία σου και τράβα στην πατρίδα σου, αγαπητέ Κοριάνι

που σ’ έστειλε ο Λόντος μας σε μακρινό σεργιάνι

Ήρθες απ΄την πατρίδα σου τον ζόρικο να κάνεις,

κι ο κόσμος αν δεν σε γλύτωνε, κόντεψες να πεθάνεις.


Να ήσουνα μονάχα εσύ, κομμάτια πια να γίνει,

μα πόσοι ευρεθήκανε την πάθανε κι εκείνοι.


Έτσι, λοιπόν, ο Λόντος μας βρέθηκε παληκάρι,

κι όλος ο κόσμος τον αγαπά, του Άργους το καμάρι».

 

Επίσης ο Παναγιώτης Τούντας έγραψε το 1934 το τραγούδι «Στο Λεβέντη μας Τζιμ Λόντο» που το τραγουδά η καλλικέλαδη Ρόζα Εσκενάζυ

 

«Μες στη καινούργια τη γενιά, το πρώτο παλικάρι,

μέσα σε όλο το ντουνιά, κάθε Ρωμιού καμάρι.

 

Το ατσαλένιο σου κορμί, Ανατολή και Δύση,

ακόμα δεν ευρέθηκε, κανείς να το νικήσει.

 

Πέτα τους κάτω Λόντο μου, λεβέντη μου να ζήσεις.

Όλους μπροστά στα πόδια σου, κανένα μην αφήσεις.

 

Όπως το Ρώσο τον τρανό, το Ρώσο το βαρβάτο,

με λεβεντιά τον έστρωσες, σωρό  κουβάρι κάτω.

 

Και το μεγάλο Γερμανό, τον Πολωνό και άλλους,

μόνον εσύ τους νίκησες κι αυτούς και πιο μεγάλους.

 

Πέτα τους κάτω Λόντο μου, λεβέντη μου να ζήσεις.

Όλους μπροστά στα πόδια σου, κανένα μην αφήσεις».

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Εγκυκλ. ΠΑΠΥΡΟΣ LAROUSSE BRITANNICA (2007) τόμος 33ος , λήμμα «Λόντος Τζιμ»
  • Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 17ος, λήμμα «Λόντος Τζιμ»
  • ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ιωάν. Σταματάκου: Λεξικόν της Νέας Ελληνικής Γλώσσης, τόμ. 3ος, λήμμα «Λόντος Τζιμ», σελ. 3079

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Νημάς στο βιβλίο του «Αθλητική Ιστορία των Ελλήνων», χωρίς να γράψει ούτε μια σειρά για τον παγκόσμιο Έλληνα πρωταθλητή, αναφέρει το όνομα του Τζιμ Λόντου(!) ως παράδειγμα παλαιστή που γύριζε σε επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος και έκανε επίδειξη των ικανοτήτων του (!) [σελ. 350]. Από τα όσα συμπεριέλαβα στο παρόν άρθρο μου, αποδεικνύεται το παντελώς ανυπόστατον και παντελώς ανιστόρητον του παραδείγματος του κ. Νημά για τον ζάπλουτο από τους αγώνες του  και τον διαπρέψαντα στα διεθνή ριγκ Τζιμ Λόντο. Αποτελεί μάλιστα και προσβολή στη μνήμη του ενδόξου Έλληνος παγκοσμίου πρωτοπαλαιστού, γι’ αυτό και το αναφέρω.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ