Αν θα βάλετε κρεμμυδάκια για στιφάδο, για να τα ξεφλουδίσετε, θα κόψετε μια φέτα από το μέρος της ρίζας τους, θα τα ρίξετε για 2-3 λεπτά σε νερό που βράζει, θα τα στραγγίσετε, θα τα κρυώσετε με κρύο νερό και θα τα ξεφλουδίσετε πιέζοντάς τα με τα δάχτυλα.
Συστατικά
- 1 1/4 κιλό (περίπου) ψαχνό βοδινό (μπούτι ή σπάλα) κομμένο σε κύβους,
- 750 γρ. εσαλότ (Shallots, μικρά ροζ κρεμμύδια) ξεφλουδισμένα ή ½ κιλό κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα κρεμμύδια για στιφάδο,
- 1 καρότο σε κυβάκια,
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 2 φύλλα δάφνης,
- 1 κουταλάκι σπόροι πιπεριού,
- 2-3 γαρίφαλα,
- 1 μεγάλη, ώριμη ντομάτα τριμμένη (ή αλεσμένη),
- 1/3 φλ. μπράντι,
- 1/4 φλ. ξίδι,
- 1 φλ. κόκκινο, ξηρό κρασί,
- αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
- Βήμα 1
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια πλατύστομη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και κοκκινίζετε μέσα το κρέας, τμηματικά αν χρειαστεί, μέχρι να ροδίσει καλά, από όλες τις πλευρές.
- Βήμα 2
Το βγάζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και στη θέση του σοτάρετε το κρεμμύδι με το καρότο και τα σκόρδα, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Βήμα 3
Επιστρέφετε το κρέας στην κατσαρόλα με όσο ζουμί κατέβασε, δυναμώνετε τη φωτιά και το ανακατεύετε να ξαναζεσταθεί 2-3 λεπτά.
- Βήμα 4
Το περιχύνετε με το μπράντι, το ξίδι και το κρασί, προσθέτετε τη δάφνη, τους σπόρους πιπεριού και τα γαρίφαλα, αφήνετε να κοχλάσουν και βάζετε μέσα την ντομάτα και 2 φλ. περίπου νερό.
- Βήμα 5
Αλατοπιπερώνετε το φαγητό και όταν κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 1 περίπου ώρα.
- Βήμα 6
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε μέσα τα κρεμμύδια (αν είναι κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα φροντίστε να τα στεγνώσετε καλά) ανακατεύοντάς τα μέχρι να ροδίσουν.
- Βήμα 7
Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα προσθέτετε στην κατσαρόλα.
- Βήμα 8
Τα ανακατεύετε και συνεχίζετε το σιγοβράσιμο για άλλη ½ περίπου ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Βήμα 9
Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό στη διάρκεια του μαγειρέματος για να μη στεγνώσει το φαγητό.
- Βήμα 10
Όταν το κρέας μαλακώσει καλά και δέσει η σάλτσα του, ελέγχετε το αλατοπίπερο και το σερβίρετε, αν θέλετε, με πατάτες πουρέ ή ρύζι.