18.3 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Γυναικείες ορμόνες, όρεξη και διατροφική συμπεριφορά

Οι γυναικείες ορμόνες παίζουν βασικό ρόλο στις διακυμάνσεις της όρεξης, στη διατροφική συμπεριφορά, στην ενέργεια του μεταβολισμού και εμπλέκονται σε πολλές κλινικές διαταραχές στις γυναίκες. Τα οιστρογόνα περιορίζουν την πρόσληψη τροφής, ενώ η προγεστερόνη και η τεστοστερόνη μπορεί να διεγείρουν την όρεξη.
Δεδομένα από μελέτες δείχνουν ότι οι φυλετικές ορμόνες εμπλέκονται σε νευροενδοκρινολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τον έλεγχο της όρεξης και τη λήψη τροφής στις γυναίκες.

- Advertisement -

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά το ρόλο των φυλετικών ορμονών στην ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας.

Για παράδειγμα, τα ανδρογόνα ίσως προωθούν τη βουλιμία καθώς διεγείρουν την όρεξη και μειώνουν τον έλεγχο της ορμής, καθώς σε αντιανδρογονική θεραπεία παρατηρήθηκε μείωση της βουλιμικής συμπεριφοράς. Τα ανδρογόνα, εμπλέκονται επίσης στην παθοφυσιολογία της κοιλιακής παχυσαρκίας στις γυναίκες. Από την άλλη, θεραπεία αντικατάστασης ορμονών με οιστρογόνα καταπολεμά την πρόσληψη βάρους και την συσσώρευση κοιλιακού λίπους τα οποία συσχετίζονται με την μετεμμηνοπαυσιακή αλλαγή.

Συμπερασματικά, οι φυλετικές ορμόνες και/ή παράγοντες που εκθέτουν τον οργανισμό σε παρόμοιες καταστάσεις, μπορεί να παρέχουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών και της κοιλιακής (ή αντρικού τύπου) παχυσαρκίας, δύο από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας για τις γυναίκες σήμερα.

Μαρία Λουκάκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

πηγη:http://www.psixologikosfaros.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ