22.2 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Καρκίνος του μαστού: οι εννιά παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαιώνει πως ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου, όσον αφορά το γυναικείο φύλο, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλον τον κόσμο. Με βάση διεθνή στατιστικά δεδομένα, ο κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου εξαρτάται από 9 παράγοντες. Αυτοί είναι:

- Advertisement -

1. Οι τοξίνες: Πρόκειται για χημικές ουσίες που συμβάλουν πιθανώς στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Η δισφαινόλη Α , το γνωστό BPA που βρίσκεται σε αρκετές πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες, είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο παράδειγμα.

2. Η ακατάλληλη διατροφή: οι προληπτικές διατροφικές οδηγίες επιβάλλουν μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών και αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και τροφών με φυσικά αντιοξειδωτικά όπως τα λαχανικά κόκκινου και πορτοκαλί χρώματος, π.χ. τα καρότα, περιέχουν καροτενοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

3. To αυξημένο σωματικό βάρος: η υπέρβαση του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά ένα ποσοστό της τάξης του 30%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα οιστρογόνα παράγονται στα λιποκύτταρα, επομένως όσο αυξάνονται τα λιποκύτταρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η παραγωγή των οιστρογόνων. Τα πρόβλημα με αυτήν την αυξητική τάση εντοπίζεται στο γεγονός πως τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων μπορούν να προωθήσουν την εξάπλωση των καρκινικών όγκων.

4. Η περίμετρος της μέσης : με βάση πορίσματα επιστημονικών μελετών που έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί, αποδείχτηκε πως το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ειδικά για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

5. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ : αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πολύ συχνής κατανάλωσης αλκοόλ και του καρκίνου του μαστού. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στην σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ από νεαρές γυναίκες, οι οποίες αποτελούν κινδυνεύουν από την ασθένεια

6. Η απουσία σωματικής άσκησης: εάν μια γυναίκα δεν γυμνάζεται, δεν σημαίνει πως θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού! Αν όμως υπάρχουν και άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της νόσου, θα πρέπει να ξέρετε πως η γυμναστική δρα προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο καθώς αποτελεί «φυσικό αντιφλεγμονώδες» και ενισχύει σημαντικά την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος

7. Τα γονίδια: οι μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2 συνιστούν αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έχουν κληρονομήσει τα «ελαττωματικά» αυτά γονίδια.

8. Η κληρονομικότητα: δυστυχώς παίζει βασικό ρόλο και εάν κάποιος συγγενής πρώτου βαθμού (μητέρα, αδερφή ή κόρη) έχει εμφανίσει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ο κίνδυνος διπλασιάζεται! Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι πολύ συχνός.

9. Η εθνικότητα: είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως οι έγχρωμες γυναίκες έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν θανάσιμα από καρκίνο του μαστού. Η εξήγηση αυτής της διάκρισης επικεντρώνεται στο γεγονός πως ο καρκίνος του μαστού στις έγχρωμες γυναίκες είναι συνήθως πιο επιθετικός, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι που είναι διαθέσιμες (ή όχι) αποτελούν παράγοντες που καθορίζουν τους δείκτες θνησιμότητας για αυτή την συχνή μορφή καρκίνου.

πηγη:http://www.therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ