16.5 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ευρυαγγείες

Ταλαιπωρούν κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό και δεν κάνουν ηλικιακές διακρίσεις. Ο λόγος για τις ευρυαγγειες, οι οποίες εμφανίζονται στο δέρμα των ποδιών, του προσώπου και του λαιμού σαν μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία. Συνήθως δεν προκαλούν κανένα ενόχλημα, παρά μόνο αισθητικό πρόβλημα.

- Advertisement -

Τι προκαλεί τις ευρυαγγείες;

Αν οι ευρυαγγείες συνυπάρχουν με την ύπαρξη κιρσών, τότε η εμφάνισή τους οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο φλεβικό δίκτυο του οργανισμού, εξαιτίας της οποίας διευρύνονται αυτά τα τριχοειδή φλεβίδια, που ήδη υπάρχουν στο δέρμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών ωστόσο, οι ευρυαγγείες δεν συνδέονται με κάποιο ενδότερο φλεβικό πρόβλημα καθώς το φλεβικό δίκτυό τους διαπιστώνεται ως φυσιολογικό.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ευρυαγγειών είναι οι εξής:

Κληρονομικότητα: Αν μία μητέρα έχει ευρυαγγείες, είναι πολύ πιθανό και η κόρη της να αποκτήσει.

Ορθοστασία: Η ακίνητη ορθοστασία συνδράμει στην εμφάνιση των ευρυαγγειών, ιδιαίτερα σε άτομα που εργάζονται όρθιοι, όπως οι χειρουργοί, οι νοσοκόμες και οι κομμωτές.

Παχυσαρκία: Το επιπλέον βάρος μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ευρυαγγειών, λόγω της καταπόνησης του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων.

Ορμονικές διαταραχές: Οι ορμονικές μεταβολές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης ευνοούν τις ευρυαγγείες να εμφανιστούν.

Πώς να τις προλάβετε

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, λένε οι ειδικοί, γι αυτό αν υποψιάζεστε ότι έχετε προδιάθεση να εμφανίσετε ευρυαγγείες ή οι πρώτες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στο δέρμα των ποδιών σας, τότε το πρώτο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό για τις φλεβικές παθήσεις, ώστε να διερευνηθεί η αιτία του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να προλάβετε την εκδήλωση των ευρυαγγειών ή την περαιτέρω εξάπλωσή τους, είναι σημαντικό να ακολουθείτε έναν υγιεινό και συνετό τρόπο ζωής.

Ασκηθείτε συστηματικά. Η καθημερινή σωματική άσκηση βοηθά στη σωστή κυκλοφορία του αίματος και ενδυναμώνει τους μυς, ενώ παράλληλα προλαμβάνει την παχυσαρκία. Η αερόβια άσκηση αποτελεί την καλύτερη επιλογή, αλλά και η συστηματική εξάσκηση με ζωηρό περπάτημα είναι αρκετή.

Μην στέκεστε, κινηθείτε. Αποφύγετε να στέκεστε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κινείστε διότι αυξάνεται η φλεβική πίεση στα πόδια. Αν η εργασία σας απαιτεί ορθοστασία, φροντίστε να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να ενισχύετε την κυκλοφορία του αίματος.

Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Μπορεί να κολακεύουν τα πόδια σας και να αναδεικνύουν το σώμα σας, ωστόσο προτιμήστε να φοράτε παπούτσια με ψηλά τακούνια σε ιδιαίτερες περιστάσεις και όχι καθημερινά. Η καταπόνηση που υφίστανται τα πόδια σας δυσχεραίνουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος.

Πείτε «όχι» στο ζεστό κερί. Η αποτριχωτική μέθοδος με κερί και η χαλάουα μπορούν να προκαλέσουν ευρυαγγείες αν τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το δέρμα είναι πολύ ζεστά. Προτιμήστε άλλες μεθόδους αποτρίχωσης που δεν προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας στο δέρμα κατά την εφαρμογή τους.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ