20.6 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Μεγίστη δυτική αποχή του πλανήτη Ερμή (Αύριο 28/9/2-16)

Αποχή, τετραγωνισμοί, και αντίθεση πλανητών.

- Advertisement -

Το θέμα επιμελείται ο Γεώργιος Γ. Ούτρας

Μαθηματικός ΠΕ03 – Τεχνικός Η/Υ (Δ.Ε.) – Απόφοιτος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ) – Σπουδαστής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Σχολής της Ι.Μ.Τ.Σ.

Με αφορμή της αυριανής μεγίστης δυτικής αποχής του Ερμή, θα σας πω δύο λόγια για την αποχή του πλανήτη. Αποχή πλανήτη ονομάζεται η γωνία που σχηματίζεται με κορυφή τη Γη και με πλευρές τις κατευθύνσεις Γη – Ηλίου και Γη – Πλανήτη. Η αποχή χαρακτηρίζεται ως ανατολική ή δυτική ανάλογα με τη θέση του πλανήτη, αν δηλαδή κείται ανατολικά ή δυτικά του Ήλιου. Η τιμή της αποχής είναι ακριβώς το μέτρο εκείνο που χαρακτηρίζει και τις διάφορες θέσεις του πλανήτη ως προς τη Γη και τον Ήλιο. Όταν δηλαδή η αποχή φθάσει τις 90° τότε Ήλιος και Πλανήτης βρίσκονται σε τετραγωνισμούς, ή η αποχή φθάσει τις 180° τότε βρίσκονται σε αντίθεση (Γη μεταξύ Ηλίου και Πλανήτη), ή αντίθετα η αποχή μηδενισθεί τότε Ήλιος και Πλανήτης βρίσκονται σε σύνοδο.

Μέγιστη αποχή ονομάζεται η μέγιστη γωνιακή απόσταση του Ερμή ή της Αφροδίτης από τον Ήλιο, δυτικά ή ανατολικά. Όλες οι θέσεις Πλανητών που ορίζονται από την χαρακτηρίζονται ως ουράνια φαινόμενα.

Στην φωτογραφία φαίνεται η αποχή του πλανήτη Αφροδίτη και ο τετραγωνισμός του Πλανήτη Δία.

2

Πηγές Δημοσίευσης : 1) http://www.astrovox.gr/forum/calendar.php

2) https://el.wikipedia.org/wiki/Αποχή_(αστρονομία)

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ