15.5 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το ηλιακό σύστημα (2ο μέρος)

Τα θέμα επιμελείται ο

- Advertisement -

 

Γεώργιος Γ. Ούτρας

Μαθηματικός Πτυχιούχος Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων – Τεχνικός Δικτύων Η/Υ (Δ.Ε) – Πτυχιούχος Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας (Ι.Σ.Δ.Ε.Κ)

Πηγή Δημοσίευσης : Εγκυκλοπαίδεια  «ΔΟΜΗ» (Έκδοση 2005)

 

Ο Ήλιος και τα υπόλοιπα σώματα του συστήματος.

Ο Ήλιος , το κεντρικό άστρο και ο ζωοδότης του συστήματος , κινείται με την συνοδεία των ουρανίων σωμάτων με ταχύτητα 19,5χιλμ /δευτερ. Προς ένα σημείο του αστερισμού του Ηρακλή που λέγεται Άπηξ. Από την άποψη της φυσικής του σύστασης είναι ένας αστέρας όπως όλοι οι άλλοι ( οι  λεγόμενοι απλανείς) και αποτελεί τμήμα του τεράστιου συστήματος του Γαλαξία. Στο π.σ είναι το μόνο αυτόφωτο σώμα , το οποίο αποτελείται από αέρια μάζα , πολύ πυκνή προς το κέντρο και έδρα μια τεραστίας εσωτερικής δράσης , η οποία σε μερικές περιόδους φτάνει σε εξαιρετικό παροξυσμό. Είναι επίσης σημαντική και ανεξάντλητη πηγή ενέργειας ,σε  βαθμό που να καθορίζει τις συνθήκες περιβάλλοντος πολλών  σωμάτων της μεγάλης αυτοκρατορίας του.

 

Πλανήτες.

Τα κυριότερα σώματα του η.σ είναι οι εννέα πλάνητες του :

Ερμής , Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας (Ζευς), Κρόνος , Ουρανός, Ποσειδών και Πλούτων, που αναφέρονται εδώ κατά την τάξη της απόστασης  τους από τον κεντρικό αστέρα. Οι πλάνητες διαγράφουν γύρω από τον Ήλιο ελλειπτικές τροχιές , που προσεγγίζουν πολύ τα κυκλικό σχήμα, τα επίπεδα των οπίων είναι κατά προσέγγιση συγκεντρωμένα πάνω στο επίπεδο της εκλειπτικής .Την τροχιακή κίνηση των πλανήτων υποστήριξε ο Κοπέρνικος αλλά από την αρχαιότητα την είχαν προβλέψει ,ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, και ο Ηρακλείδης ο Ποντικός . Η μάζα ολοκλήρου του συστήματος των πλανήτων υπολογίζεται σε 2,7χ10^30 g, περίπου το  1/750 της μάζας του ήλιου είναι 2χ10^33g. Η ενέργεια που ακτινοβολείται από τον ήλιο (φωτεινή , θερμική ,κλπ) ελαττώνεται ανάλογα με το τετράγωνο της απόστασης .Ο Ερμής για παράδειγμα ,δέχεται ενέργεια 7 φορές περισσότερη από την Γη , ο Κρόνος 90 φορές  λιγότερη, και ο Ποσειδώνας μόλις  το 1/900.Απο τους πλανήτες , ο σπουδαιότερος για τον άνθρωπο είναι η Γη , η μόνη για την οποία έχει άμεση  γνώση , η οποία του επιτρέπει , παρά τους μεγάλους περιορισμούς που επιβάλει στην επιθυμία του να γνωρίσει το σύμπαν , να αναπτύξει και να συμπληρώσει  τον κύκλο της ζωής του

Δορυφόροι.

Όλοι οι πλανήτες εκτός ,από τον Ερμή , την Αφροδίτη και τον Πλούτωνα ,έχουν δορυφόρους ή σελήνες. Ο Κρόνος έχει επίσης ένα δακτύλιο (στην πραγματικότητα πρόκειται για τρεις ομοκέντρους δακτυλίους), που περιστρέφεται γύρω  του σε αντιστοιχία με το επίπεδο του ισημερινού του, και με ταχύτητα περιστροφής διαφορετική από την ταχύτητα περιστροφής του ίδιου του πλανήτη. Πλανήτες και οι δορυφόροι περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο με ταχύτητες που ελαττώνονται όσο αυξάνει η μέση απόσταση τους από αυτόν.

Οι τροχιές των πλανητών

 

Ο Κρόνος και η Γη.

 

 

Η Αφροδίτη από δορυφόρο της NASA.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ